Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Bedrijfsovernames

Een heldere overname begint met duidelijkheid

Kantoor/postadres:
Hancateweg-West 8, 7447 TC Hellendoorn

Bedrijfsadvies

Bedrijfovernames

Er zijn ondernemers voor wie het ondernemersbestaan nooit ophoudt, maar de meeste ondernemers besluiten een keer met pensioen te gaan. Het kan ook gebeuren dat u juist in een bestaand bedrijf wilt stappen. Beide scenario’s hebben heel wat financiële voeten in de aarde.

Wilt u een bedrijf overnemen? Dat heeft organisatorische, juridische, fiscale en persoonlijke consequenties. Maar ook financiële. Want hoe gaat u de overname financieren? En welke stappen doorloopt u voor een gedegen overname?

Als u met ‘ondernemerspensioen’ gaat, draagt u het stokje over, aan een kind, een zakenpartner of iemand anders in wie u vertrouwen hebt. Hoe zorgt u ervoor dat uw oude dag goed is verzorgd terwijl de continuïteit van uw bedrijf ook gewaarborgd is? Bedrijfsoverdracht is complexe materie en daarom is het des te verstandiger om er tijdig over na te denken, want tijd is één van de belangrijkste factoren in dit kader.

In of juist uit een bedrijf stappen heeft grote financiële gevolgen voor uzelf en de mensen om u heen. Roelofs Adviesbureau verplaatst zich in uw situatie en helpt u om de keuzes te maken die bij uw leven passen.

Bedrijf kopen

Hoe bereidt u zich voor op het overnemen van een bedrijf?
Een bedrijf kopen is een grote stap in uw leven, met organisatorische, juridische, fiscale en persoonlijke consequenties. Maar ook financiële. Want hoe gaat u de overname financieren? En welke stappen doorloopt u voor een gedegen overname?

Een bedrijf kopen: stap voor stap
Het kopen van een bedrijf begint natuurlijk met de strategische vraag: waarom? Hebt u al een bedrijf? Is de overname van een ander bedrijf dan echt de beste optie? Wellicht is samenwerking ook een goede oplossing. En wilt u het andere bedrijf echt met uw eigen bedrijf laten fuseren? Of handhaaft u ze als onafhankelijke rechtspersonen, al dan niet in een franchise-constructie?

Hebt u het ideale plaatje van het over te nemen bedrijf?
Een verstandig idee is om te beginnen met het opstellen van een bedrijfsprofiel van het over te nemen bedrijf. In zo’n profiel kijkt u naar zaken als branche, product en economische positie, maar ook naar bijvoorbeeld organisatiestructuur, bedrijfscultuur en de positie van de aandeelhouders. Dit profiel moet uiteraard passen in uw (groei)strategie. Met zo’n profiel kunt u vervolgens gericht op zoek naar een passende partij.

Hoe bepaalt u de waarde van het kandidaatbedrijf?
Als u een serieuze kandidaat hebt gevonden, volgt de wellicht moeilijkste stap: de waarde van het bedrijf bepalen. Vergelijkbare overnames kunnen een richtprijs geven, maar toch is het belangrijk om u goed te laten bijstaan door specialisten.

Hoe financiert u de overname?
Lijkt een overeenkomst in zicht? Dan is het tijd om uw financieringsmogelijkheden in kaart te brengen. Meestal is er vreemd vermogen nodig om een bedrijf te kopen, zoals een lening van de bank. Maar u kunt ook kiezen voor een achtergestelde lening aan de verkopende partij of aan de deelname van participanten.

Hoe komt u tot overeenstemming?
De daadwerkelijke onderhandeling over de overname begint met een intentiegesprek. Die vormt de basis voor een intentieverklaring. Die voorkomt dat de verkopende partij intussen met een andere geïnteresseerde partij gaat praten. Daarna kunt u afspraken maken over de prijs, de betaling (op welke termijn en in welke termijnen?) en de manier waarop de huidige bestuurders en directieleden betrokken blijven. Natuurlijk moeten er ontbindende voorwaarden worden opgenomen in de overeenkomst.

“Roelofs Adviesbureau verplaatst zich in uw situatie”​

Wanneer u van plan bent een onderneming te starten, is het raadzaam om vooraf …

Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting, aangifte vennootschapsbelasting en …

Laten we
kennismaken!

We nodigen u graag uit om kennis te maken. Wij zijn altijd geïnteresseerd in de verhalen van de ondernemer en denken graag met u mee. Een kennismakingsgesprek en een kopje koffie zijn bij ons altijd gratis. Vaak kunnen we uw eerste vragen zelfs al direct beantwoorden.

Samen de stappen doorlopen voor een goede overname?
Neem dan nu contact op!

Laat dit veld blanco